Bent u op zoek naar informatie over het berekenen van het energielabel voor uw huis of utiliteitsgebouw en wilt u weten wat de kosten zijn? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Op deze pagina bespreken we alles wat u moet weten over het energielabel, inclusief hoe het wordt berekend en wat de kosten zijn.

Wat is een energielabel voor woningen?

Het energielabel voor woningen is een beknopt document dat de energiezuinigheid van een huis aangeeft. Het label is verplicht voor woningen die worden verkocht of verhuurd. Het varieert van klasse A++++ (zeer energiezuinig) tot klasse G (zeer energie-onzuinig). Een beter label geeft aan dat het huis energiezuiniger is, wat uiteraard ook de verkoop van uw woning zal vereenvoudigen. Gezamenlijk met onze energieadviseurs kan er bijvoorbeeld ook worden bekeken welke aanpassingen nodig zijn om een beter energielabel te behalen.

Energielabel huis berekenen

Vroeger kon het energielabel voor een huis in de meeste gevallen online berekend worden. Sinds 2021 is deze procedure gewijzigd. Nu moet er een afspraak gemaakt worden met een gecertificeerde energieadviseur. Deze expert beoordeelt het huis en bekijkt ongeveer 100 tot 150 energieprestatiepunten. Op basis hiervan categoriseert de energie expert de woning qua energieprestatie en wordt het resultaat opvolgend geregistreerd. Binnen afzienbare tijd ontvangt u opvolgend het afschrift van het energielabel.

Energielabels voor utiliteitsgebouwen

Naast woningen zijn energielabels ook relevant voor utiliteitsgebouwen, zoals kantoren, scholen en fabrieken. Voor utiliteitsgebouwen gelden vergelijkbare regels, maar de criteria en beoordelingsmethoden kunnen verschillen. Het energielabel kan bedrijven helpen hun energie-efficiëntie te verbeteren en zo bij te dragen aan meer duurzaamheid. Maar, uiteraard geldt ook hier dat een beter energielabel de verhuur of verkoop van een utiliteitsgebouw kan bevorderen. Weten wat voor u de meest kostenefficiënte route is naar een beter energielabel? Neem dan vooral even contact met ons op.

Kosten van het energielabel

Misschien wel een van de meest gestelde vragen is: wat zijn de kosten van een energielabel? Dit hangt af van de oppervlakte van de woning of het gebouw. Bij woningen verschilt dit bij ons tussen de €230,- en €325,-. Bij woningen die groter zijn dan 249m2 worden de kosten voor het energielabel alleen op aanvraag berekend. Bij utiliteitsbouw ligt de prijs tussen de €475,- en €995,-, waarbij voor gebouwen met een grotere oppervlakte dan 2.001m2 de kosten alleen op aanvraag berekend worden.

Stapsgewijze verbetering van uw energielabel

Als u niet tevreden bent met het huidige energielabel van uw huis of gebouw, zijn er (zoals eerder besproken) stappen die u kunt nemen om het te verbeteren. Beginnend met een G-label, kunt u, door isolatie, betere beglazing en zelfs zonnepanelen te installeren, uw energielabel geleidelijk verbeteren naar klasse A en beter. Wij kunnen u hierbij van het benodigde advies voorzien. Heeft u hieromtrent nog vragen? Neem dan gerust eens geheel vrijblijvend contact met ons op.

Hans Koningen

Directeur/adviseur

06-12467932

Adviseur Hans Koningen | e-Positive