Een energielabel laat de energieprestatie van de woning zien en maakt duidelijk welke energie besparende maatregelen nog mogelijk zijn. De labelklassen voor woningen lopen van A++++ tot en met G, van weinig naar veel besparingsmogelijkheden. Woningeigenaren zijn verplicht om bij oplevering, verkoop of verhuur van een woning een definitief energielabel te registreren. (Uitzonderingen zijn monumenten, (studenten)kamers of caravans en woonwagens kleiner dan 50 M2). Het energielabel voor woningen is een instrument dat bijdraagt aan het behalen van de doelstellingen uit het Energieakkoord.

Energielabel voor woningen is 10 jaar geldig. Indien een geldig energielabel ontbreekt bij een transactiemoment dan riskeert de woningeigenaar een boete. Door de overheid zijn op basis van openbare gegevens enkele jaren geleden voorlopige energielabels vastgesteld voor woningen. Vanaf 1 januari 2021 is het niet meer mogelijk om het voorlopige energielabel definitief te maken. Vanaf dat moment zal er een gecertificeerde energie prestatie adviseur de woning op locatie op moeten nemen. Deze is dan ook benodigd bij het aanvragen van je financiering en diverse banken geven daarnaast ook een rentekorting wanneer een energielabel gunstig is.

De adviseur neemt op locatie kenmerken zoals afmetingen, verwarming, ventilatie systeem en de isolatie kenmerken van de muren, ramen en deuren van de woning op. Deze informatie wordt in een software programma ingevoerd. Het programma rekent vervolgens het energie label uit. Dit energie label wordt geregistreerd en de opdrachtgever ontvangt het energielabel.

Hans Koningen

Directeur/adviseur

06-12467932

Adviseur Hans Koningen | e-Positive