Het energielabel is een belangrijke maatstaf voor de energie-efficiëntie van een gebouw. Of het nu gaat om een woning of een utiliteitsgebouw, het energielabel geeft inzicht in de energieprestaties en draagt bij aan het verduurzamen van vastgoed. Op deze pagina leggen we uit op basis van welke criteria een energielabel wordt bepaald, wat het verschil is tussen een voorlopig en definitief energielabel, en hoe wij u kunnen helpen bij het verkrijgen van een energielabel en het verduurzamen van uw gebouw.

Criteria voor bepaling van een energielabel

Een energielabel wordt bepaald aan de hand van verschillende criteria die de energieprestaties van een gebouw meten. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de isolatie van de woning of het gebouw, de ventilatie, het verwarmingssysteem en de aanwezigheid van energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen. De beoordeling van al deze criteria wordt in een speciaal softwareprogramma ingevoerd. Deze berekent vervolgens het energielabel met de bijbehorende energieklasse, variërend van A++++ (weinig besparingsmogelijkheden) tot en met G (veel besparingsmogelijkheden).

Het verschil tussen een voorlopig en definitief energielabel

Het voorlopige energielabel is een indicatie van de energieprestatie van een gebouw en wordt automatisch gegenereerd op basis van openbare gegevens, zoals bouwjaar en type woning. Dit voorlopige label is bedoeld als een eerste inschatting en heeft geen officiële status. Om een definitief energielabel te verkrijgen, dient sinds 1 januari 2021 een erkend adviseur een inspectie ter plaatse uit te voeren en de juiste gegevens te verzamelen. Het definitieve label is rechtsgeldig en wordt geregistreerd in de officiële database. Bij verkoop, verhuur of oplevering van een woning of gebouw is de eigenaar verplicht een definitief energielabel op te leveren.

Bepaling energielabel door e-Positive

Bij ons kunt u terecht voor het verkrijgen van een definitief energielabel, maar ook voor het verduurzamen van uw gebouw. Onze ervaren adviseurs zijn gecertificeerd om inspecties uit te voeren en de benodigde gegevens te verzamelen voor het bepalen van het energielabel. We proberen altijd binnen een korte termijn bij u langs te komen. Binnen 7 dagen na het bezoek van onze adviseur ontvangt u het definitieve energielabel.

Daarnaast kunnen wij u adviseren over mogelijke energiebesparende maatregelen om de energieprestatie van uw gebouw te verbeteren en uw duurzaamheidsdoelstellingen te behalen. Zo kunnen onze adviseurs u onder andere helpen om in te schatten welke maatregelen er nodig zijn om een bepaald energielabel te verkrijgen. En, wat de meest kostenefficiënte oplossing hiervoor zou zijn.

Samenvattend is het energielabel gebaseerd op specifieke criteria die de energieprestaties van een gebouw meten. Het voorlopige energielabel dient als indicatie, terwijl het definitieve energielabel rechtsgeldig is en verkregen wordt na een inspectie door een erkend adviseur. Onze dienstverlening omvat dus zowel het verkrijgen van een definitief energielabel als het verstrekken van advies voor verduurzaming. Neem contact met ons op om uw energielabel te laten bepalen en uw gebouw naar een hoger niveau van energie-efficiëntie te tillen.

Hans Koningen

Directeur/adviseur

06-12467932

Adviseur Hans Koningen | e-Positive